1401/08/08 12:05:27

پره اكلامپسی

پره اکلامپسی، یکی از بیماری‌های دوران بارداری است که با فشار خون بالا و آسیب اندامی مشخص می‌شود و علائم آن شامل تورم، افزایش وزن ناگهانی و سردرد هستند. علت دقیق آن ناشناخته است اما ژنتیک و چاقی در بروز آن تاثیر دارند.

پره اكلامپسی

چه عواملی خطر ابتلا به پره اكلامپسی را افزایش می­دهد؟

• فشار خون مزمن
  • چاقی
  • حاملگی دو قلویی یا چند قلویی
  • سابقه­ی خانوادگی ابتلا به پره اكلامپسی یا ابتلا به پره اكلامپسی در بارداری قبلی
  • حاملگی اول
  • سن بالاتر از 40 سال
  • وجود بیماری­هایی چون دیابت، لوپوس، ترومبوفیلی
  • حاملگی حاصل از IVF

پره اکلامپسی چه عوارضی می­تواند داشته باشد؟

* عارضه­ ی جنینی پره اكلامپسی

* كنده شدن زودرس جفت

* تأخیر رشد داخل رحمی جنین

* زایمان زودرس

*مرگ داخل رحمی جنین

* كاهش میزان مایع آمنیوتیك

* عارضه­ ی مادری پره اكلامپسی

* نارسایی كلیوی و یا كبدی

*سكته مغزی

*تشنج

* عوارض شدید ریوی (ادم ریه)

* افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا

* اختلالات انعقادی شامل كاهش پلاكت

در چه صورت باید سریعاً به بیمارستان مراجعه شود؟

1. افزایش پایدار فشار خون

2. تورم در صورت یا پف دور چشم همراه با تورم دست­ها و یا تورم زیاد ناگهانی در پاها یا قوزك پا

3. سر درد شدید یا مستمر بخصوص پشت سر

4. تغییرات بینایی، شامل دو بینی، تاری دید، دیدن نقاط شناور و حساسیت شدید به نور

5. درد یا حساسیت شدید در قسمت بالای شكم بخصوص در سمت راست شكم

6. تهوع و استفراغ

7. افزایش وزن ناگهانی حدود 1/5 كیلوگرم و بیشتر در هفته

پره اكلامپسی چگونه درمان می­شود؟

مادر احتمال دارد حداقل برای ارزیابی اولیه و شاید برای بقیه دوران حاملگی در بیمارستان بستری شود و اقداماتی شامل اندازه گیری مرتب فشار خون، ارسال آمایشات و سونوگرافی و نوار قلب جنین انجام شود.به منظور جلوگیری از تشنج احتمالی برای بیمار سولفات منیزیوم، و در صورتی كه فشار خون خیلی بالا باشد، داروی ضد فشار خون باید تجویز شود.

در صورت صلاحدید پزشك و ترخیص مادر باردار، باید اقدامات زیر توسط بیمار انجام شود:

*ویزیت مرتب پزشك حداقل هفته­ای دو بار   *كنترل وزن و اندازه گیری وزن در ساعات معین   *كنترل حركت جنین    * استراحت نسبی    * رژیم غذایی كم نمك

اقدامات لازم بعد از زایمان چه می­باشد؟

مادر باید حداقل 48 تا 72 ساعت پس از پایان تزریق سولفات منیزیوم در بیمارستان تحت نظر باشد. و در صورت بهبود علایم پره اكلامپسی شدید آنزیم­های كبدی و كلیوی ترخیص و 3 روز بعد پیگیری شود.

اگر مادر با داروی كاهنده­ی فشار خون مرخص می­شود باید تا 10 روز (روزانه) فشار خون كنترل شود.

در صورت تداوم فشار خون بالا و یا پروتئینوری پس از 6 هفته مادر به متخصص داخلی، قلب و یا نفرولوژی ارجاع داده می­شود.

در صورت بروز درد قفسه سینه، سر درد، اختلال بینایی و درد بالای شكم به پزشك متخصص مراجعه كند.