FA | EN | AR |
if (Model != null) {

1403/10/09 13:38:39

دیابت


۱.نیازهای آموزشی، تشخیص­های پرستاری در دیابت

۲.دستورالعمل و محتوای آموزشی دیابت

ردیف اولویتهای نیازهای آموزشی بیماران دیابت
۱ آشنایی با بیماری، علایم و عوارض و علل آن
۲ آموزش علایم هشدار بیماری (كاهش یا افزایش قند خون) و راه مقابله با آن
۳ آموزش نحوه صحیح مصرف داروها و تزریق انسولین
۴ آموزش رژیم غذایی دیابتی
۵ آموزش میزان فعالیت و تحرك و تأثیر آن بر سلامتی و رسیدن به وزن ایده آل
۶ آموزش كنترل قند خون در منزل
۷ آموزش مراجعه به كلینیك دیابت بعد از ترخیص
۸ مراقبت از پاها و پیشگیری از زخم پای دیابتی و كنترل استرس
۹ ارجاع به واحد پرستاری آموزش و پیگیری بیماران
 
ردیف دستورالعمل و محتوای آموزشی دیابت
۱ تشخیصهای پرستاری در دیابت
۲ احتمال تغذیه نامتعادل در ارتباط با عدم تعادل انسولین، غذا و فعالیت جسمی
۳ احتمال كمبود حجم مایعات بدن در ارتباط با پر ادراری و كم آبی بدن
۴ احتمال اختلال در الكترولیت­ها در ارتباط با پر ادراری
۵ احتمال هایپوگلایسمی در ارتباط با عدم تغذیه مناسب
۶ احتمال هیپرگلایسمی در رابطه با مصرف بیش از حد غذاهای شیرین، استرس و ...
۷ احتمال بروز عوارض جانبی/ مشكلات احتمالی (مثل هایپرگلایسمی و كتواسیدوز دیابتی،‌ هایپوگلایسمی، ادم مغزی، ادم ریوی و عوارض طولانی مدتی چون نوروپاتی، نفروپاتی،‌ رتینوپاتی) در ارتباط با عدم كنترل فرایند بیماری
۸ زخم در قسمت­های مختلف بدن (شایع در پاها) در رابطه با ناآگاهی از مهارت مراقبت از خود و نوروپاتی اعصاب محیطی
۹ احتمال افزایش حجم مایعات بدن و ادم ریوی در رابطه با پرنوشی
 

 

پرستار در زمان بستری بیمار دیابت موارد زیر را به بیمار و خانواده­ اش آموزش می­دهد:

رژیم غذایی در زمان بستری:

  • مصرف مواد غذایی نشاسته ­ای مانند برنج، نان، سیب زمینی و ... باید محدود شود.
  • میوه به شرط اینكه تعداد آن محدود به 2-3 عدد در روز باشد. حتی الامكان با پوست میل نمائید و از مصرف آبمیوه بسته بندی شده اجتناب كنید.
  • مصرف خشكبار مانند انجیر خشك، توت خشك، خرما و كشمش را باید محدود كنید.
  • بهتر است بین صبحانه، نهار و شام سه میان وعده،‌ حدود 10 صبح، 4 بعدازظهر و قبل از خواب مصرف كنید.

فعالیت در زمان بستری:

  • برای پیشگیری از افت قند خون از انجام فعالیتهای سنگین بدنی خودداری كنید.
  • در صورت بروز اسهال و یا تب از مایعات بیشتری استفاده كنید.

مراقبت در زمان بستری:

  • در صورت بروز علائم كاهش قند خون از قبیل احساس عرق ریزش یا سرما (در لمس پوست سرد و مرطوب)، احساس ضعف و لرزش بدن، احساس گزگز در اطراف لبها و پاها، احساس گرسنگی، تاری دید، تغییرات عاطفی (آشفتگی یا عصبانیت)، رنگ پریدگی، بریده بریده سخن گفتن و خواب آلودگی اطلاع دهید.
  • در صورت بروز علائم افزایش قند خون از قبیل ابتدا افزایش اشتها و سپس كاهش اشتها، سردرد، تهوع و استفراغ، كرامپ شكمی، ضعف، تاری دید، خشكی دهان، تشنگی مفرط، افزایش ادرار و خستگی مفرط، اطلاع دهید.
  • آزمایشاتی (جهت اندازه گیری قند خون و ...) به صورت مكرر برای شما انجام می­شود.
  • مایعات فراوان مصرف كرده و بهداشت دستگاه تناسلی را رعایت كنید.
  • روزانه انگشتان پا را از زخم بررسی كنید.
  • به جای دمپایی جلو باز برای جلوگیری از زخم پا از كفش مناسب استفاده كنید.
  • روزانه پاها را با آب و صابون شسته و آن را خشك كنید. (بخصوص بین انگشتان)
  • بهداشت فردی (شستن دستها و مسواك زدن بعد از هر وعده غذا و ...) را رعایت كرده چرا كه بیماران دیابتی مستعد عفونت می­باشند.

دارو در زمان بستری:

  • داروهای خوراكی و تزریقی (انسولین) طبق دستور پزشك در ساعات مشخص توسط پرستار تجویز می­شود.

نام دارو

عارضه شایع

بهترین زمان مصرف

گلی بنگلامید

حالت تهوع، افت قند خون

نیم ساعت قبل غذا و در صورت عدم مصرف وعده غذایی اصلی، دارو مصرف نشود.

متفورمین

تهوع و اسهال

همزمان با غذا یا بلافاصله بعد غذا

آكاربوز

دل درد، نفخ، اسهال

در ابتدای غذا

رپاگلیناید

عوارض گوارشی

بلافاصله قلب غذا و در صورت عدم مصرف وعده غذایی اصلی، دارو مصرف نشود.

گلیكلازید

درد شكم و تهوع در روزهای اول

همراه وعده ­های غذایی سنگین­تر

امپاگلیفوزین

عفونت ادراری و عفونت قارچی

همراه با غذا یا بدون آن

سیتاگلیپتین (زیپتن)

اسهال و تهوع

همراه با غذا یا بدون آن

 

 

پرستار در زمان ترخیص بیمار دیابت موارد زیر را به بیمار و خانواده ­اش آموزش می­دهد:

رژیم غذایی در منزل:

  • مصرف مواد غذایی نشاسته­ ای مانند برنج، نان، سیب زمینی و خشكبار مانند انجیر خشك، توت خشك و كشمش را باید محدود كنید.
  • میوه،‌ تعداد آن محدود به 2-3 عدد در روز باشد. حتی الامكان با پوست میل نمائید و از مصرف آبمیوه بسته بندی شده اجتناب كنید.
  • مرغ و ماهی را كاملاً بدون پوست (آب پز یا كبابی) استفاده كرده و گوشت قرمز را به مقدار كم مصرف كنید.
  • از مصرف مغز، دل و جگر، كله پاچه، لبنیات پر چرب، بستنی، خامه و كیكهای خامه ­ای،‌ مربا، قند، شكر و نوشابه اجتناب كنید.

فعالیت در منزل:

  • برای پیشگیری از افت قند خون، از انجام ورزش شدید و فعالیتهای سنگین بدنی خودداری كنید. قبل از ورزش و فعالیت بدنی سنگین یك میان وعده در برنامه غذایی خود بگنجانید.
  • برای تنظیم قند خون تمرینات آیروبیك (پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری) را طبق نظر پزشك انجام دهید.

مراقبت در منزل:

  • تعداد وعده­های غذایی خود را منظم و زیاد و حجم غذای مصرفی در هر وعده را كم كنید. به جای 3 وعده حداقل 6 بار در روز از غذا استفاده كنید. بهتر است مابین صبحانه، نهار و شام سه میان وعده حدود 10 صبح، 4 بعدازظهر و قبل از خواب مصرف كنید.
  • در صورتی كه انسولین رگولار (شفاف) مصرف می­كنید 3 ساعت پس از تزریق انسولین احتمال افت قند خون وجود دارد.
  • در صورتی كه انسولین ان.پی.اچ (شیری) مصرف می­كنید عصرها و یا قبل از شام احتمال افت قند خون وجود دارد.
  • پاها را با آب ولرم و صابون ملایم (صابون بچه) هر روز شسته و خشك كنید. (بخصوص بین انگشتان)
  • از جوراب نخی استفاده كرده و روزانه آنها را تعویض كنید.
  • كفشهای پاشنه كوتاه با پنجه پهن از جنس نرم بپوشید و كفشهای نو حداكثر یك ساعت در روز استفاده و در روزهای بعد ساعت استفاده از آن را افزایش دهید.
  • ناخنهای خود را به صورت صاف بگیرید و با سوهان سر آنها را صاف كنید.
  • همچنین همیشه كارت دیابت خود را به همراه داشته باشید تا هنگام بروز افت قند اطرافیان شما بتوانند عكس العمل صحیحی داشته باشند.

دارو در منزل:

  • انسولین را در دو طرف شكم به فاصله چهار انگشت از ناف (دور ناف)، قسمت بالا و بیرونی بازوها، بالا و بیرون ران تزریق كنید.
  • در ناحیه شكم با زاویه 90 درجه یا مستقیم، بازو و ران با زاویه 45 درجه یا مایل تزریق كنید.
  • تزریق انسولین را به صورت چرخشی در نقاط مختلف انجام داده و فاصله هر تزریق با تزریق بعدی را 2 سانتیمتر در نظر بگیرید.

علایم هشدار و زمان مراجعه بعدی:

  • در صورت بروز علائم عفونت مانند تب، ضعف و ... به پزشك مراجعه كنید.
  • در صورت فراموش كردن دوز انسولین و داشتن علائم از قبیل پوست گرم و خشك، تنگ نفس، بوی شیرین و یا بوی میوه در تنفس كه توسط خانواده تشخیص داده می­شود، احساس گیجی و عدم آگاهی به اطراف، سریعاً به اورژانس مراجعه و یا با 115 تماس حاصل كنید.
  • در صورت دریافت انسولین و داشتن علائم از قبیل تعریق و رنگ پریدگی، سرگیجه و سردرد، لرزش، اضطراب، احساس گرسنگی شدید و ضعف به اورژانس مراجعه و یا با فوریتهای پزشكی (115) تماس حاصل كنید.
  • به طور مرتبط و منظم جهت ادامه درمان به پزشك مراجعه كنید.