1403/10/09 13:38:39
دیابت
۱.نیازهای آموزشی، تشخیصهای پرستاری در دیابت
۲.دستورالعمل و محتوای آموزشی دیابت
ردیف | اولویتهای نیازهای آموزشی بیماران دیابت |
---|---|
۱ | آشنایی با بیماری، علایم و عوارض و علل آن |
۲ | آموزش علایم هشدار بیماری (كاهش یا افزایش قند خون) و راه مقابله با آن |
۳ | آموزش نحوه صحیح مصرف داروها و تزریق انسولین |
۴ | آموزش رژیم غذایی دیابتی |
۵ | آموزش میزان فعالیت و تحرك و تأثیر آن بر سلامتی و رسیدن به وزن ایده آل |
۶ | آموزش كنترل قند خون در منزل |
۷ | آموزش مراجعه به كلینیك دیابت بعد از ترخیص |
۸ | مراقبت از پاها و پیشگیری از زخم پای دیابتی و كنترل استرس |
۹ | ارجاع به واحد پرستاری آموزش و پیگیری بیماران |
ردیف | دستورالعمل و محتوای آموزشی دیابت |
---|---|
۱ | تشخیصهای پرستاری در دیابت |
۲ | احتمال تغذیه نامتعادل در ارتباط با عدم تعادل انسولین، غذا و فعالیت جسمی |
۳ | احتمال كمبود حجم مایعات بدن در ارتباط با پر ادراری و كم آبی بدن |
۴ | احتمال اختلال در الكترولیتها در ارتباط با پر ادراری |
۵ | احتمال هایپوگلایسمی در ارتباط با عدم تغذیه مناسب |
۶ | احتمال هیپرگلایسمی در رابطه با مصرف بیش از حد غذاهای شیرین، استرس و ... |
۷ | احتمال بروز عوارض جانبی/ مشكلات احتمالی (مثل هایپرگلایسمی و كتواسیدوز دیابتی، هایپوگلایسمی، ادم مغزی، ادم ریوی و عوارض طولانی مدتی چون نوروپاتی، نفروپاتی، رتینوپاتی) در ارتباط با عدم كنترل فرایند بیماری |
۸ | زخم در قسمتهای مختلف بدن (شایع در پاها) در رابطه با ناآگاهی از مهارت مراقبت از خود و نوروپاتی اعصاب محیطی |
۹ | احتمال افزایش حجم مایعات بدن و ادم ریوی در رابطه با پرنوشی |
پرستار در زمان بستری بیمار دیابت موارد زیر را به بیمار و خانواده اش آموزش میدهد:
رژیم غذایی در زمان بستری:
- مصرف مواد غذایی نشاسته ای مانند برنج، نان، سیب زمینی و ... باید محدود شود.
- میوه به شرط اینكه تعداد آن محدود به 2-3 عدد در روز باشد. حتی الامكان با پوست میل نمائید و از مصرف آبمیوه بسته بندی شده اجتناب كنید.
- مصرف خشكبار مانند انجیر خشك، توت خشك، خرما و كشمش را باید محدود كنید.
- بهتر است بین صبحانه، نهار و شام سه میان وعده، حدود 10 صبح، 4 بعدازظهر و قبل از خواب مصرف كنید.
فعالیت در زمان بستری:
- برای پیشگیری از افت قند خون از انجام فعالیتهای سنگین بدنی خودداری كنید.
- در صورت بروز اسهال و یا تب از مایعات بیشتری استفاده كنید.
مراقبت در زمان بستری:
- در صورت بروز علائم كاهش قند خون از قبیل احساس عرق ریزش یا سرما (در لمس پوست سرد و مرطوب)، احساس ضعف و لرزش بدن، احساس گزگز در اطراف لبها و پاها، احساس گرسنگی، تاری دید، تغییرات عاطفی (آشفتگی یا عصبانیت)، رنگ پریدگی، بریده بریده سخن گفتن و خواب آلودگی اطلاع دهید.
- در صورت بروز علائم افزایش قند خون از قبیل ابتدا افزایش اشتها و سپس كاهش اشتها، سردرد، تهوع و استفراغ، كرامپ شكمی، ضعف، تاری دید، خشكی دهان، تشنگی مفرط، افزایش ادرار و خستگی مفرط، اطلاع دهید.
- آزمایشاتی (جهت اندازه گیری قند خون و ...) به صورت مكرر برای شما انجام میشود.
- مایعات فراوان مصرف كرده و بهداشت دستگاه تناسلی را رعایت كنید.
- روزانه انگشتان پا را از زخم بررسی كنید.
- به جای دمپایی جلو باز برای جلوگیری از زخم پا از كفش مناسب استفاده كنید.
- روزانه پاها را با آب و صابون شسته و آن را خشك كنید. (بخصوص بین انگشتان)
- بهداشت فردی (شستن دستها و مسواك زدن بعد از هر وعده غذا و ...) را رعایت كرده چرا كه بیماران دیابتی مستعد عفونت میباشند.
دارو در زمان بستری:
- داروهای خوراكی و تزریقی (انسولین) طبق دستور پزشك در ساعات مشخص توسط پرستار تجویز میشود.
نام دارو |
عارضه شایع |
بهترین زمان مصرف |
گلی بنگلامید |
حالت تهوع، افت قند خون |
نیم ساعت قبل غذا و در صورت عدم مصرف وعده غذایی اصلی، دارو مصرف نشود. |
متفورمین |
تهوع و اسهال |
همزمان با غذا یا بلافاصله بعد غذا |
آكاربوز |
دل درد، نفخ، اسهال |
در ابتدای غذا |
رپاگلیناید |
عوارض گوارشی |
بلافاصله قلب غذا و در صورت عدم مصرف وعده غذایی اصلی، دارو مصرف نشود. |
گلیكلازید |
درد شكم و تهوع در روزهای اول |
همراه وعده های غذایی سنگینتر |
امپاگلیفوزین |
عفونت ادراری و عفونت قارچی |
همراه با غذا یا بدون آن |
سیتاگلیپتین (زیپتن) |
اسهال و تهوع |
همراه با غذا یا بدون آن |
پرستار در زمان ترخیص بیمار دیابت موارد زیر را به بیمار و خانواده اش آموزش میدهد:
رژیم غذایی در منزل:
- مصرف مواد غذایی نشاسته ای مانند برنج، نان، سیب زمینی و خشكبار مانند انجیر خشك، توت خشك و كشمش را باید محدود كنید.
- میوه، تعداد آن محدود به 2-3 عدد در روز باشد. حتی الامكان با پوست میل نمائید و از مصرف آبمیوه بسته بندی شده اجتناب كنید.
- مرغ و ماهی را كاملاً بدون پوست (آب پز یا كبابی) استفاده كرده و گوشت قرمز را به مقدار كم مصرف كنید.
- از مصرف مغز، دل و جگر، كله پاچه، لبنیات پر چرب، بستنی، خامه و كیكهای خامه ای، مربا، قند، شكر و نوشابه اجتناب كنید.
فعالیت در منزل:
- برای پیشگیری از افت قند خون، از انجام ورزش شدید و فعالیتهای سنگین بدنی خودداری كنید. قبل از ورزش و فعالیت بدنی سنگین یك میان وعده در برنامه غذایی خود بگنجانید.
- برای تنظیم قند خون تمرینات آیروبیك (پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری) را طبق نظر پزشك انجام دهید.
مراقبت در منزل:
- تعداد وعدههای غذایی خود را منظم و زیاد و حجم غذای مصرفی در هر وعده را كم كنید. به جای 3 وعده حداقل 6 بار در روز از غذا استفاده كنید. بهتر است مابین صبحانه، نهار و شام سه میان وعده حدود 10 صبح، 4 بعدازظهر و قبل از خواب مصرف كنید.
- در صورتی كه انسولین رگولار (شفاف) مصرف میكنید 3 ساعت پس از تزریق انسولین احتمال افت قند خون وجود دارد.
- در صورتی كه انسولین ان.پی.اچ (شیری) مصرف میكنید عصرها و یا قبل از شام احتمال افت قند خون وجود دارد.
- پاها را با آب ولرم و صابون ملایم (صابون بچه) هر روز شسته و خشك كنید. (بخصوص بین انگشتان)
- از جوراب نخی استفاده كرده و روزانه آنها را تعویض كنید.
- كفشهای پاشنه كوتاه با پنجه پهن از جنس نرم بپوشید و كفشهای نو حداكثر یك ساعت در روز استفاده و در روزهای بعد ساعت استفاده از آن را افزایش دهید.
- ناخنهای خود را به صورت صاف بگیرید و با سوهان سر آنها را صاف كنید.
- همچنین همیشه كارت دیابت خود را به همراه داشته باشید تا هنگام بروز افت قند اطرافیان شما بتوانند عكس العمل صحیحی داشته باشند.
دارو در منزل:
- انسولین را در دو طرف شكم به فاصله چهار انگشت از ناف (دور ناف)، قسمت بالا و بیرونی بازوها، بالا و بیرون ران تزریق كنید.
- در ناحیه شكم با زاویه 90 درجه یا مستقیم، بازو و ران با زاویه 45 درجه یا مایل تزریق كنید.
- تزریق انسولین را به صورت چرخشی در نقاط مختلف انجام داده و فاصله هر تزریق با تزریق بعدی را 2 سانتیمتر در نظر بگیرید.
علایم هشدار و زمان مراجعه بعدی:
- در صورت بروز علائم عفونت مانند تب، ضعف و ... به پزشك مراجعه كنید.
- در صورت فراموش كردن دوز انسولین و داشتن علائم از قبیل پوست گرم و خشك، تنگ نفس، بوی شیرین و یا بوی میوه در تنفس كه توسط خانواده تشخیص داده میشود، احساس گیجی و عدم آگاهی به اطراف، سریعاً به اورژانس مراجعه و یا با 115 تماس حاصل كنید.
- در صورت دریافت انسولین و داشتن علائم از قبیل تعریق و رنگ پریدگی، سرگیجه و سردرد، لرزش، اضطراب، احساس گرسنگی شدید و ضعف به اورژانس مراجعه و یا با فوریتهای پزشكی (115) تماس حاصل كنید.
- به طور مرتبط و منظم جهت ادامه درمان به پزشك مراجعه كنید.