1403/10/05 14:12:45
مراقبت از زخم
مراقبت در منزل و نكات پرستاری:
- بخیه ها را تا 24 ساعت كاملاً خشك نگاه دارید، این زمان در مورد بخیه های قابل جذب بیشتر است و زمان دقیق آن را به پزشك به شما خواهد گفت.
- روزانه و یا طبق دستور پانسمان را تعویض كنید. (میتوانید در صورت امكان به یك مركز پزشكی مراجعه كنید.)
- در صورت خیس شدن، كثیف شدن، آلودگی به ترشح یا خونابه هم نیاز به تعویض پانسمان خواهید داشت.
- بخیه های غیر قابل جذب را پس از 24 ساعت میتوانید به آرامی با آب گرم و صابون بشوئید، اما به هیچ وجه آنها را به مدت طولانی در آب غوطه ور نكنید (مثلاً در وان حمام، استخر، ...) چون تماس زیاد با آب باعث كاهش سرعت بهبود زخم و افزایش احتمال عفونت میشود.
- بخیه ها را بلافاصله با ملایمت خشك كنید، برای این كار از یك پارچه نخی سبك و كاملاً تمیز كه فقط به این كار اختصاص داده اید یا گاز استریل استفاده كنید و به هیچ وجه از پنبه یا دستمال كاغذی استفاده نكنید، دقت كنید كه برای خشك كردن نباید پارچه را روی زخم به سختی بكشید و فقط از حركات ضربه ای ملایم استفاده كنید.
- به هیچ وجه از الكل، بتادین، آب اكسیژنه، محلولهای ضدعفونی كننده، كرم های آرایشی یا نرم كننده، روغنهای معطر یا پمادهای كورتونی روی زخم استفاده نكنید، این مواد باعث تحریك پوست، بروز حساسیت، عفونت و تاخیر ترمیم زخم خواهند شد.
- در صورتی كه زخم شما پانسمان شده است حتماً تا زمانی كه پزشك به شما هنگام ترخیص توصیه كرده زخم را پوشیده نگاه دارید (معمولاً 1 هفته)، در این صورت حداقل 48 ساعت پانسمان را به شكل اولیه حفظ كرده و سپس بعد از هر بار شسستشوی زخم آن را با یك پانسمان سبك بپوشانید.
- توجه كنید كه همه زخمها نیاز به پانسمان ندارند و ممكن است زخم شما (به خصوص زخم های پوست سر و صورت) پس از شستشو و حتی بخیه زدن بدون پانسمان رها شود، در این صورت شخصاً اقدام به پوشاندن زخم با پانسمان های سنگین نكنید.
- بخیه های صورت معمولاً 6-3 روز و بخیه های پوست سر و اندامها 14-7 روز بعد كشیده میشوند.
- وجود این زخم محدودیت غذایی برای شما ایجاد نمیكند اما توصیه میشود تا زمان ترمیم زخم از میوه ها، سبزیجات و آبمیوه های سرشار از ویتامین ث مثل مركبات، لیمو ترش، گوجه فرنگی، توت فرنگی، آب لیمو و آب پرتقال بیشتر استفاده كنید، ویتامین ث باعث سریعتر شدن روند ترمیم زخم و بهبود میشود، همچنین میتوانید از قرصها یا مكملهای حاوی ویتامین ث روزانه یك نوبت استفاده كنید.
داروها در منزل:
- در روزهای اول ممكن است احساس درد و سوزش خفیف در محل زخم داشته باشید كه برای رفع آن میتوانید از استامینوفن استفاده كنید.
- در صورتی كه هنگام ترخیص برای شما آنتی بیوتیك تجویز شده است دارو را در زمان معین مصرف كرده و دوره درمان را كامل كنید.
علایم هشدار و زمان مراجعه بعدی:
- آسیب یا پارگی بخیه ها و باز شدن مجدد زخم
- درد شدید در محل زخم
- تورم یا قرمزی محل زخم
- خروج چرك یا ترشحات سبز رنگ از زخم یا تشدید ترشحات اولیه
- استشمام بوی بد از زخم
- خونریزی مجدد زخم به طوری كه پس از 10-15 دقیقه فشار مداوم روی محل زخم متوقف نشود.
- محدودیت حركت در انگشتان یا مفاصل نزدیك به زخم
- بروز تب
جهت كشیدن بخیه ها ............. روز دیگر به یك مركز پزشكی مراجعه كنید.