1403/10/05 14:04:42
گازگرفتگی توسط حیوانات یا انسان
مراقبت در منزل و نكات پرستاری:
- اگر به حیوانی كه به شما حمله كرده است دسترسی دارید، حیوان را در مكان ایمنی حداقل به مدت 10 روز حبس و نگه داری كرده و بروز هرگونه علایم بیماری و ناخوشی یا هر رفتار غیرطبیعی در او را به دامپزشك یا مركز بهداشتی گزارش دهید.
- جهت پیشگیری از بروز هاری واكسنی وجود دارد كه لازم است حتماً در 5-3 نوبت پس از گازگرفتگی توسط حیوان مشكوك تزریق شود.
- اگر توسط فرد آشنایی كه قطعاً به بیماریهای واگیردار (مثل هپاتیت یا ایدز) مبتلا بوده یا اعتیاد به مواد مخدر در او وجود دارد دچار گازگرفتگی شده اید حتماً وضعیت او را به پزشك اطلاع دهید تا در صورت نیاز واكسنهای لازم مثل واكسن هپاتیت به شما تزریق گردد، توصیه میشود در صورت امكان (دسترسی به آن فرد و موافقت وی) خود او نیز به پزشك شما مراجعه كند.
- اگر توسط فردی كه از سابقه ابتلای او به بیماریهای مختلف یا وجود اعتیاد در او اطلاع ندارید دچار گازگرفتگی شده اید حتماً وضعیت را به پزشك اطلاع دهید و در صورت امكان (دسترسی به آن فرد و موافقت وی) خود او نیز جهت بررسی به پزشك مراجعه نماید.
- در صورت امكان روزانه 2 نوبت با تب گیر دمای بدن خود را اندازه بگیرید.
- توجه كنید كه همه زخم ها نیاز به پانسمان ندارند و ممكن است زخم شما (به خصوص زخم های پوست سر و صورت) پس از شستشو و حتی بخیه زدن بدون پانسمان رها شود، در این صورت شخصاً اقدام به پوشاندن زخم با پانسمانهای سنگین نكنید.
- در صورتی كه زخم شما بخیه نشده است، زخم را روزانه طبق دستور شستشو داده (با سرم نمكی مخصوص شستشو) و اگر هنگام ترخیص زخم پانسمان شده است، پانسمان آن را تعویض كنید.
روزانه زخم خود را از نظر بروز علائم زیر بررسی كنید:
- تورم و قرمزی اطراف محل زخم
- احساس درد شدید هنگام لمس كردن زخم یا اطراف آن
- وضعیت ترشحات
- خونریزی
- خطوط قرمز رنگ و برجسته در اطراف زخم
- تورم و سختی حركات مفاصل اندام
داروها در منزل:
- به هیچ وجه از الكل، بتادین، آب اكسیژنه، محلولهای ضدعفونی كننده، كرمهای آرایشی یا نرم كننده، روغنهای معطر یا پمادهای كورتونی (تریامسینولون، كلوبتازول، هیدروكورتیزون) بر روی زخم استفاده نكنید، این مواد باعث تحریك پوست، بروز حساسیت و عفونت و تاخیر در ترمیم زخم خواهند شد.
- روزهای اول ممكن است احساس درد و سوزش خفیف در محل زخم داشته باشید كه برای رفع آن میتوانید از استامینوفن استفاده كنید، تركیبات حاوی آسپیرین ممكن است باعث بروز خونریزی شوند.
- در صورتی كه هنگام ترخیص برای شما آنتی بیوتیك تجویز شده است، تنها همان دارو را در زمان معین مصرف كرده و دوره درمان را حتماً كامل كنید.
- از مصرف تركیبات مختلف تزریقی یا خوراكی كورتوندار (مثل دگزامتازون، بتامتازون، هیدروكورتیزون، پردنیزولون) به طور خودسرانه و بدون دستور پزشك كاملاً خودداری نمایید.
علایم هشدار و زمان مراجعه به پزشك:
- آسیب یا پارگی بخیه ها و باز شدن مجدد زخم
- درد شدید در محل زخم یا اطراف آن
- تورم یا قرمزی محل زخم
- خروج چرك یا ترشحات سبز رنگ از زخم یا تشدید ترشحات اولیه
- استشمام بوی بد از زخم
- تغییر رنگ و سیاه شدن پوست روی زخم
- خونریزی مجدد زخم به طوری كه پس از 10-15 دقیقه فشار مداوم روی محل زخم متوقف نشود.
- بروز خطوط قرمز رنگ و برجسته در اطراف محل زخم
- محدودیت حركت، درد یا تورم در انگشتان یا مفاصل نزدیك به زخم
- بروز تب