1401/08/18 09:45:51
نارسایی قلبی
قلب ماهیچه ای است متفاوت با دیگر انواع ماهیچه های بدن، كه برای پمپ كردن خون به درون رگ ها اختصاص یافته است. به این ترتیب خون با فشار درون رگ ها جریان یافته غذا و اكسیژن را به اعضای مختلف بدن میرساند. همیشه یك سیستم دقیق برای تنظیم فعالیت قلب و تغییر وضع عروق عمل كرده و بین احتیاج بافت ها و میزان خونرسانی به آنها تعادلی را برقرار میكند. یك قلب سالم میتواند در شرایط مختلف این تعادل را حفظ كند. مثلاً در هنگام فعالیت كه نیاز بعضی اعضا به خون بیشتر میشود، قلب و عروق به دستور سیستم كنترل كننده عمل كرده و نیاز بدن را به خوبی تأمین میكنند. شروع نارسایی قلبی زمانی است كه تعادل مزبور از بین برود. در اغلب موارد یك بیماری قلبی موجب میشود كه درجاتی از عدم تعادل ایجاد شود. اما توان ذخیره قلب این مشكل را حل میكند. وضعیتی كه به علت اختلال عملكرد قلب، این ماهیچه از فرستادن خون كافی با فشار مناسب، به رگ ها ناتوان میشود. اعضای بدن در این شرایط طبق معمول از خون اكسیژن دارو پر غذا سیراب نمیشوند.
علل این بیماری بر اساس: علل زمینه هایی:مثل نقایص مادرزادی یا اكتسابی قلب كه منجر به نقص ماهیچه قلب میشود. (اشكال دریچه ای، ایسكمی قلبی و سكته قلبی، بیماری ماهیچه ای قلب و ...)
علل تشدید كننده: مثل علل خاص یا تغییراتی كه نارسایی قلبی را تشدید میكنند مانند تغذیه نادرست، كم خونی، عفونت، پركاری تیروئید، فشار خون، بی نظمی ضربان قلب، ایسكمی قلبی نارسایی قلبی.
علائم نارسایی قلبی
1- نفس تنگی: شایعترین شكایت بیماران است. در ابتدا فقط حین فعالیت دچار نفس تنگی میشود با پیشرفت بیماری در زمان استراحت نیز این علامت را گزارش میدهند. بعضی از این افراد در حالت خوابیده احساس تنگی نفس بیشتری كرده و با نشستن مشكلشان برطرف میشود. گاه نیز تنگی نفس خواب آنها را مختل كرده و با نفس تنگی و سرفه از خواب شبانه بیدار میشوند. مورد اخیر ممكن است با نشستن به سرعت رفع نشود.
2- ضعف عمومی: علامت شایعی است كه به علت كاهش خونرسانی به ماهیچه های بدن عارض میشود.
3- ورم پاها: بطور قرینه و در نیمه های روز مشاهده میشود. جوراب این افراد روی پاها فرورفتگی به جا میگذارد.
درمان
حذف علت تشدیدكننده و درمان علت زمینه ای، باید از نظر جسمی و روحی به این افراد استراحت داد. هر دو مورد منجر به كاهش فعالیت قلب و بهبود چشمگیر وضع بیمار خواهد شد. همچنین مصرف غذای كم حجم توصیه میشود. یكی از اولین توصیه ها به این بیماران مصرف حداقل مقدار نمك در روز است. این مورد اثر بسیار مطلوبی در روند بهبود آنان خواهند داشت. در بیماران چاق بایستی اضافه وزن تصحیح شود چون به این ترتیب فشار كمتری بر قلب وارد میشود. از طرفی باید با رعایت تغذیه مناسب از كمبودهای غذایی جلوگیری شود. انواع دارو درمانی بسته به شدت بیماری و با نظر پزشك انجام میشود.
توصیه ها
با پیدا شدن اولین علامت مانند تنگی نفس، خستگی زودرس، سرفه های شبانه، ورم پاها با پزشك خود مشورت كنید.
از مصرف نمك حتی الامكان پرهیز نمائید.
از مصرف داروهای دیگر مخصوصاً داروهای خانگی بدون مشورت با پزشك خود پرهیز نمائید. در صورتی كه علائم نارسایی قلبی بعد از مصرف داروئی جدید بوجود آمده فوراً با پزشك خود اطلاع دهید.