1401/08/18 08:56:01
كووید
مقدمه
كرونا ویروسها، ویروس های بزرگی هستند كه باعث بیماریهای متنوعی در بسیاری از حیوانات میشوند و در گذشته به عنوان عامل سرماخوردگی انسان شناخته میشدند.
بیماری كرونا
عامل این بیماری كرونا ویروس (نام علمی Coronaviruses) متعلق به خانواده بزرگی از ویروسها و زیرمجموعه كرونا ویریدهاست كه از ویروس سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماریهای شدیدتری چون سارس، مرس و كووید هستند. این ویروس بهطور طبیعی در پستانداران و پرندگان شیوع پیدا میكند. با این حال تاكنون هفت كرونا ویروس قابل انتقال به انسان گزارش شده است. آخرین مورد در دسامبر 2019 در شهر ووهان چین و سپس در ایران و ایتالیا و تمامی دنیا اپیدمی شد.
علائم بیماری
علایم بیماری كرونا معمولاً چند روز پس از آلوده شدن فرد به ویروس شروع میشود. در بعضی موارد علایم دیرتر از سایر افراد ظاهر میشود كه این عامل باعث ادامة زنجیره انتقال ویروس در جامعه است. براساس تحقیقات انجام شده علایم شامل تب (در 43/8% افراد هنگام پذیرش و 88/7% افراد هنگام بستری)، سرفه خشك (در 67/8% موارد) تنگی نفس، احساس خستگی، درد عضلانی، علایم گوارشی شامل تهوع، اسهال و درد شكم است. در مطالعاتی كه به تازگی گزارش شده است از دست دادن ناگهانی حس بویایی و چشایی با بیماری كرونا ارتباط نزدیكی داشته است.
دوره هفتگی بیماری بطور متوسط 4 روز است. كدورت در سی تی اسكن قفسه سینه دقیق ترین یافته بیماران علامتدار است. كاهش لنفوسیتها در آزمایش خون و یا افزایش واسطه های التهابی خون شامل CRP نیز از یافته های دیگر این بیماری است.
برخی از افراد مبتلا هیچ علامتی ندارند ولی در بعضی موارد با مشكلات جدی ریوی، كلیوی و قلبی همراه است.
نحوه انتقال
این بیماری به سادگی از فردی به فرد دیگر منتقل میشود. ابتدا تصور میشد كه راه انتقال بیماری از طریق سرفه و عطسه است ولی اكنون مطالعات جدید آشكار كرده است كه ویروسها به مدت حدوداً 8 ساعت در هوا معلق مانده و توانایی انتقال دارند. یكی از راه های انتقال ویروس از طریق مدفوع است.
نحوه تشخیص
تشخیص بیماری تنفسی كرونا با استفاده از آزمون واكنش زنجیرهای پلیمراز (PCR)، آزمایش اسید نوكلئیك و نیز كیتهای آزمایش الیزا انجام میشود. البته مطالعات منتشر شده در فوریه 2020 حاكی از آن بودند كه سی تی اسكن قفسه سینه بهتر از آزمونهای PCR هستند و معیار خوبی برای شروع درمان هستند.
كیتهای آزمون كووید 19- كه بر اساس پادتن سرم خون در بررسی اپیدمیولوژیك بیماری كاربرد دارند و عدم ابتلا را نشان میدهند مكانیسم ساده ای مانند تستهای بارداری دارند.
راه های پیشگیری از ابتلا به ویروس كرونا
- به طور مداوم و در هر زمان ممكن اقدام به شست و شوی كامل دستها با آب و صابون كنید.
- از دست دادن و روبوسی كردن با افراد دارای علایم تنفسی (سرفه، عطسه و ...) خودداری كنید.
- دهان و بینی خود را هنگام سرفه و عطسه با دستمال (ترجیحاً) و یا قسمت بالای آستین بپوشانید.
- فاصله حداقل یك و نیم متری را از افراد بیمار رعایت كنید.
- از تماس دست آلوده به چشم، بینی و دهان خود بپرهیزید.
- از رها كردن دستمال كاغذی های مصرف شده در محیط خودداری كنید.
- از خوردن مواد غذایی نیمپز خودداری كنید.
- در مكان های عمومی كه محل تجمعات انبوه میباشد حتماً از ماسك استفاده كنید و از روبوسی و دست دادن با دیگران بپرهیزید.
در صورت مشاهده علائم:
- فعالیت های خارج از خانه را محدود كنید.
- به جز جهت دریافت مراقبتهای پزشكی در محل كار، مدرسه و مكانهای عمومی حضور پیدا نكنید.
- از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده نكنید.
- در منزل خود را از دیگر افراد خانواده جدا كنید و در صورت امكان از حمام جداگانه استفاده كنید.
- هنگام سرفه و عطسه از دستمال استفاده كنید.
- بعد از سرفه و عطسه دستتان را حداقل 20 ثانیه با آب و صابون بشویید.
- با یك ماسك همواره صورتتان را بپوشانید.
- علائم بیماری به ویژه تبتان را كنترل كنید.
- اگر بیماری رو به وخامت است سریع به مراكز درمانی مراجعه كنید.
توصیه های رژیم غذایی در بیماران مبتلا به COVID-19
· غذا را با دفعات متعدد و حجم كم میل كنید.
· غذا را آهسته و به آرامی میل كنید.
· تنوع غذایی را حفظ كنید.
· فقط از روغن مایع كلزا، زیتون، كنجد به مقدار تعیین شده استفاده كنید. جهت طعم بهتر غذا میتوانید از مقدار كمی كره استفاده كنید.
· از مصرف دل و جگر و قلوه، كله پاچه، مغز و زبان، شیر و ماست با چربی بیشتر از 1/5%، خامه، سرشیر، آبگوشت پرچرب، پوست مرغ و ماهی، پنیر پیتزا،شیرینی جات، شكلات، گوشتهای پرچرب و سرخ شده خودداری كنید.
. از میوه ها، آبمیوه های طبیعی و سبزیجات تازه (سالاد و سبزی خوردن) به مقدار كافی استفاده كنید.
. بدن شما در شرایط فعلی به میزان روزانه حداقل 3 لیتر از انواع مایعات نیاز دارد، كه بهتر است از شیر، آب میوه های طبیعی ترجیحاً آب هویج و آب سیب، دمنوشهای گیاهی استفاده شود.
. روزانه یك عدد تخم مرغ استفاده شود.
. در هفته 2-3 بار از گوشت قرمز استفاده كنید.
. از كره بادام زمینی در وعده صبحانه و میان وعده ها استفاده كنید.
. روزانه به اندازه 100 گرم از انواع آجیل كم نمك استفاده كنید.
. در وعده صبحانه از یك تركیب پروتئین (پنیر، شیر،تخم مرغ) به همراه كره بادام زمینی یا مغز گردو و عسل (یك قاشق مرباخوری) استفاده شود.
. مصرف شیرینی ها و قندهای ساده را تا حد امكان محدود نمایید.
. مكمل های ویتامین D، انواع ویتامینهای گروه B، سلنیوم، منیزیوم و پتاسیم را مطابق با دوز تجویزی مصرف نمایید.
. جهت ارتقاء سطح سلامتی و بهبودی هرچه سریعتر، برای شما مكمل pure protein در نظر گرفته شده است.
. آب فراوان بنوشید.
اصول جداسازی بیمار مبتلا به كووید 19 در منزل
* بیمار در یك اتاق تنها دارای تهویه مناسب قرار داده شود (در و پنجره های اتاق قابل باز شدن باشد).
* جابجایی و حركت بیمار محدود شود و حتی الامكان فضاهای مشترك (آشپزخانه، حمام، توالت و ...) دارای تهویه مناسب بوده و پنجره ها جهت گردش هوا باز شوند.
* حتی المقدور سایر افراد خانواده در یك اتاق مجزا باشند. در صورتی كه این شرایط امكان پذیر نباشد، بیمار بایستی حداقل یك متر از فرد بیمار فاصله داشته باشد.
* تعداد مراقبین از بیمار به حداقل رسانده شود. (حتی الامكان یك نفر كه دارای وضعیت سلامت مطلوب بوده و دارای ضعف سیستم ایمنی و یا بیماری زمینهای نباشد از بیمار مراقبت كند).
* بیمار ملاقات ممنوع باشد و تنها مراقب بیمار با وی ملاقات كند.
* بعد از هر بار تماس با بیمار و مكان نگهداری وی، مراقب و یا افراد خانواده، شستشو و بهداشت دست انجام دهند.
* دستها قبل و بعد از آماده كردن و خوردن غذا و یا هر زمانی كه فرد احساس كند كه دستهای وی آلوده است باید شسته شود. در صورتی كه آلودگی دست مشهود نباشد،میتوان از هندراب (ضدعفونی كننده بر پایه الكل) استفاده كند.
* جهت جلوگیری از انتشار ترشحات تنفسی، از ماسك طبی استفاده شود. و به صورت جدی بهداشت تنفسی رعایت شود. به عنوان مثال در زمان سرفه یا عطسه، بینی و دهان خود را با دستمال كاغذی بپوشانند و دستمال پس از استفاده دور انداخته شود.
* مراقب نیز بایستی از ماسك طبی استفاده كند؛ به طوری كه دهان و بینی به صورت كامل پوشانده شود و در طول استفاده از ماسك به آن دست نزنند.
* استفاده از ملحفه های شخصی و ظروف اختصاصی كه بتوان پس از استفاده از آنها، آنها را با آب و صابون شست، بلامانع است. بهتر است لباس، ملحفه، حوله های حمام و دست روزانه و به طور مرتب با صابون رختشویی و یا در ماشین لباسشویی با آب 60 تا 90 درجه شسته و كاملاً خشك شوند.
* سطوحی كه بیمار با آنها در تماس است (میز، تخت، مبلمان اتاق و ...) بایستی روزانه تمیز و ضدعفونی شود. برای ضدعفونی كردن این وسایل میتوان از محلول های كلر با غلظت نیم درصد استفاده كرد. (برای تهیه این محلول باید یك سهم سفیدكننده تجارتی (وایتكس) با غلظت 5 درصد را به 9 سهم آب سرد و معمولی در ظرفی دربدار و ترجیحاً پلاستیكی اضافه كرد. حداكثر زمان ماندگاری و قابل استفاده بودن این محلول (برای عملیات گندزدایی) 24 ساعت است. (به عنوان مثال: به ازای هر 1 پیمانه از محلول وایتكس 9 پیمانه آب به آن اضافه میشود).
* در زمان تمیز نمودن محیط زندگی بیمار بایستی از دستكش ها و لباس های محافظ و یا پیشبند به منظور جلوگیری از رسیدن ترشحات به بدن استفاده شوند و تا زمانی كه سطح آنها تمیز است میتوان از آنها استفاده كرد. میتوان از دستكش یك بار مصرف و یا دستكش خانگی استفاده كرد. دستكش های خانگی بایستی با آب و صابون و یا دترژنت شسته شود. دستكش یك بار مصرف بایستی پس از استفاده دور انداخته شود (قبل از در آوردن دستكش و بعد از استفاده باید دست شسته شود)
* زباله های مرتبط با بیمار زباله عفونی در نظر گرفته شده و در سطل دربدار نگهداری و به عنوان زباله عفونی دفع شود. از انواع مواجهه با لوازم آلوده كه در ارتباط مستقیم با بیمار هستند اجتناب شود.
آموزش خود مراقبتی به بیماران كووید پس از ترخیص
* داروهای تجویزی خود را به طور منظم در زمانهای ذكر شده در نسخه مصرف كنید و حتی اگر احساس بهبودی میكنید، داروها را قطع نكنید تا دوره درمان كامل شود.
* این داروها بر اساس شرایط جسمی و وضعیت بیماری شما برایتان تجویز شده است. لطفاً از توصیه كردن آنها به دیگران بپرهیزید.
* در صورتیكه سرفه شما بدتر شد، مجدد تب كردید یا تنگی نفس (یا افت سطح اكسیژن نسبت به زمان ترخیص) شما تشدید شد بلافاصله به مركز درمانی مراجعه كنید.
* شما باید در یك اتاق مجزا از سایر اعضای خانواده استراحت كنید. اتاق مورد نظر باید یك پنجره باز و یك درب باز داشته باشد تا تهویه هوا به درستی انجام شود.
* تعداد دفعات خروج از اتاق را به حداقل برسانید و فقط برای موارد ضروری از اتاق خارج شوید. در صورت خروج همه افراد ماسك داشته باشند. اطمینان حاصل كنید كه محلهایی كه شما و سایر اعضای خانواده به طور مشترك از آنها استفاده میكنید (مانند آشپزخانه و دستشویی) تهویه مناسبی دارند.
* در اتاق مجزا و تخت مجزا بخوابید. اگر این امكان فراهم نیست و منزل شما فقط یك اتاق دارد. از سایر اعضای خانواده حداقل یك متر فاصله بگیرید و از ماسك استفاده كنند. و محل خواب خود را با فاصله انتخاب كنید.
* ظرف غذا و قاشق و چنگال شما باید از بقیه مجزا باشد. این وسایل باید پس از مصرف با آب و مایع ظرفشویی و جدا از ظروف سایر اعضای خانواده شسته شود.
* تعداد كسانی كه از شما مراقبت میكنند، باید محدود باشد. ترجیحاً فقط با یك نفر كه در سلامت كامل است و بیماری زمینه ای (كه خطر ابتلای وی را بیماری كرونا بیشتر میكند مانند دیابت، مشكل قلبی و ...) ندارد و در یك منزل بمانید. كسی اجازه عیادت از شما را ندارد تا زمانی كه كاملاً بهبود یابید و هیچ علامتی نداشته باشید. (این روند حدود 14 روز طول میكشد.)
* محلهایی از اتاق كه شما مكرر با آنها در تماس هستید باید به طور مكرر شسته و ضدعفونی شود. میزهای كنار تخت، كناره های تخت و صندلی های اتاق میباشد. با شوینده های معمولی سطوح را بشویید.
* بعد از هر بار كه فرد سالم با شما، محل هایی كه شما رفت و آمد داشتید یا وسایل شما تماس داشته باشد، باید دستهای خود را با آب و صابون بشویید. همچنین قبل و بعد از درست كردن غذا، قبل از غذا خوردن و بعد از استفاده از دستشویی و هرگاه كه دست كثیف به نظر میرسد برای شما و سایر افراد منزل ضروری است. (البته تاكید میشود كه شما نباید برای سایر اعضای خانواده غذا بپزید.)
* بعد از شستن دستها با آب و صابون از دستمال كاغذی به جای حوله برای خشك كردن دستها استفاده كنید. (اگر تهیه دستمال كاغذی برای شما مقدور نیست از حوله پارچه ای استفاده كنید ولی به محض خیس شدن آن را تعویض كنید و جدا از سایر لباسها بشویید.)
* پس از شستن دستها با آب و صابون، شیر آب را نیز شسته و سپس اقدام به بستن آن بنمایید.
* به صورت مداوم دستگیره درب اتاقها و سرویسهای بهداشتی را ضد عفونی نمایید.
* دستشویی، حمام، كلیه سطوح توالت حداقل روزی یكبار باید ضد عفونی شود. اول با موادی كه به طور معمول توالت را میشویید همه جا را بشویید، سپس آب بكشید.