FA | EN | AR | AZ
if (Model != null) {

1401/08/17 09:54:41

فشار خون

فشار خون:
هایپرتنسیون یا فشارخون بالا یک وضعیت پزشکی است که در آن فشار وارد شونده بر دیواره رگ‌ها و فشار جریان خون از یک حد نرمال و پذیرفته بالاتر می‌رود. هنگامی‌که فشار خون به هر علت بالا باشد، قلب را با هدف پمپاژ دوباره و به گردش درآوردن خون وادار به افزایش حرکت و کار بیشتر می‌نماید. فشار خون بر دو نوع سیستولی و دیاستولی تقسیم و نام‌گذاری می‌گردد که گاهی با نام حد بالا و حد پایین نیز شناخته می‌شود.
فشارخون نرمال در انسان درحال استراحت در محدوده ۱۰۰ الی ۱۴۰ میلیمترجیوه (سیستولیک) و ۶۰ الی ۹۰ میلیمترجیوه (دیاستولیک) قرار دارد. بطور معمول اگر فشار خون بصورت پایدار بالاتر از ۱۴۰ سیستول و ۹۰ دیاستول قرار گیرد، پاتولوژی و بیماری محسوب می‌گردد.
عوامل افزايش دهنده فشار خون:
از عوامل موثر در بروز پر فشاری خون می توان به استرس، چاقی، کم تحرکی، سوابق فامیلی، مصرف دخانیات، بیماری های کلیوی و هورمونی، تغذیه نامناسب (دریافت زیاد چربی اشباع و نمک از طریق رژیم غذایی) و سالمندی اشاره کرد. اگرچه داروهایی برای درمان پرفشاری خون در دسترس است اما تحقیقات نشان داده اند که با اصلاح شیوه زندگی از جمله رژیم غذایی می توان به درمان این بیماری کمک کرد.
توصيه هاي غذايي در فشار خون:
- كاهش مصرف نمك در رژيم غذايي و عدم قرار دادن نمكدان بر سر سفره يكي از كليديترين توصيه ها در فشار خون است. براي حفظ طعم و مزه غذاها در حد امكان مي توان روش هاي زير را بكار برد:
اضافه كردن طعم ها و چاشني هاي طبيعي ديگر به غذا بجاي استفاده از نمك (آبليمو ، سبزي هاي معطر خشك و..) هنگام طبخ غذا خصوصا برنج ، ماكاروني و غلات از اضافه كرن نمك خودداري كنيد.
در مورد غذاهاي كنسرو شده مايعات حاوي آنها را تخليه كنيد و سپس محتواي آنها را مورد مصرف قرار دهيد.
هنگام خريد برچسب هاي مواد غذايي و يا اطلاعات مندرج روي موادغذايي را مورد مطالعه قرار دهيد. دقت كنيد تا مواد غذايي بدون سديم (نمك) يا كم سديم (كم نمك) باشند.
مصرف غذاهای شور (گوشت نمک سود شده، کنسروی، همبرگری، سوسیس و کالباس، سبزی های کنسرو شده، کراکرها، چیپس، پفک، خیار شور، ماهی های شورو دودی، سوپ های آماده، ترشی؛ آجیل شور و نظایر آن) را كاهش دهيد.
- كافئين يك ماده محرك است كه در قهوه، چاي، شكلات و بسياري از نوشابه ها يافت مي شود. مقدار كافئيني كه در 3-2 ليوان قهوه وجود دارد مي تواند باعث فشار خون شود. در افرادي كه بطور منظم كافئين استفاده نمي كنند مصرف كافئين مي تواند باعث افزايش شديد و موقت فشار خون شود.
- يافته هاي حاصل از تحقيقات علمي نشان داده كه مصرف بي رويه الكل باعث افزايش فشار خون مي شود. الكل داراي كالري است و مي توانند باعث افزايش وزن و چاقي شود، همچنين الكل مي تواند در عملكرد صحيح داروهاي فشار خون مداخله كند يا باعث عوارض جانبي شود.
- با توجه به نقش پتاسیم در پیشگیری و درمان پرفشاری خون در برنامه غذایی روزانه از میوه ها، سبزی ها، استفاده شود. زردآلو، گوجه فرنگی، هندوانه، موز، سیب زمینی، آب پرتقال و گریپ فروت منبع خوبی از پتاسیم هستند.
 دریافت مقادیر مناسبی منیزیم (به عنوان گشاد کننده عروق) از طریق منابع غذایی مانند انواع سبزی با برگ سبز تیره، مغزها، حبوبات، نان و غلات سبوس دار توصیه می شود.
- عنصر کلسیم نیز در کاهش فشار خون نقش دارد بنابراین دریافت کافی کلسیم از طریق مصرف منابع غذایی آن به ویژه شیر و فرآورده های لبنی کم چرب توصیه می شود
- مصرف مواد غذایی حاوی اسید چرب اشباع و کلسترول (گوشت قرمز، لبنیات پر چرب، زرده تخم مرغ، چربی های حیوانی، مارگارین، روغن های جامد، کره) در برنامه غذایی روزانه کاهش یابد و به جای آنها روغن های گیاهی مانند ذرت، زيتون و آفتابگردان استفاده شوند.
- گوشت سرشار از پروتئین و منیزیم است. مصرف گوشت سفيد (مرغ پوست کنده و ماهی ها) توصيه مي شود. زرده تخم مرغ هم هفته ای بیش از 3 عدد استفاده نکنید.
-  مصرف غلات کامل مثل نان گندم با آرد سبوس دار ، برنج قهوه ای ، غلات سبوس دار، جو دوسر، ماکارونی سبوس دار و ذرت بو داده راه مناسبی برای دریافت فیبر است. 
- مصرف قندهاي ساده نظير (شيريني ، شكلات ، كيك ، بيسكويت ، آب ميوه هاي صنعتي ، نوشابه ، آبنبات) را در رژيم غذايي خود كاهش ديد.
- كنترل وزن و رسيدن به وزن سلامت و حفظ آن مي تواند به كنترل بيماري فشار خون كمك كند. پرخوري باعث افزايش وزن مي شود ، براي حفظ و كاهش وزن بايد برابر يا بيش از كالري دريافتي كالري بسوزانيد. يك شيوه موثر كنترل و كاهش وزن بايد انتخاب موادغذايي كم چرب و كم كالري
عدم مصرف فست فود 
خوردن در حجم و اندازه هاي كوچكتر
نوشيدن آب بجاي انواع نوشيدني هاي شيرين ديگر 
كاهش مصرف قندهاي ساده (شيريني، كيك ، كلوچه ، سانديس و...)
آشنايي با مواد غذايي كم كالري مانند (سبزيجات) و جايگزين كردن آنها با مواد غذايي پركالري
مصرف سالاد بدون سس قبل از غذا
مصرف نان سبوس دار به جاي نان سفيد
فعاليت بدني حداقل نيم ساعت روزانه سر يك ساعت مشخص