FA | EN | AR |
if (Model != null) {

1401/08/16 09:39:08

سرطان كیسه صفرا

 

سرطان_كیسه_صفرا

 

سرطان كیسه صفرا سرطان نادری است، اما در عین حال شایع­ترین نوع بدخیمی مجاری صفراوی می­باشد. بدخیمی، رشد تهاجمی و غیر قابل كنترل سلول­ هایی است كه قادر به انتشار می ­باشند.

 

چگونه سرطان كیسه صفرا رخ می­دهد؟

كیسه صفرا كه توسط مجاری كوچكی به كبد متصل می­شود همانند مخزنی برای صفرا عمل می­كند، صفرا برای هضم چربیها مورد نیاز می­باشد. بعد از خوردن غذا، كیسه صفرا جهت كمك به هضم غذا به ویژه چربیها صفرا را به داخل روده كوچك تخلیه می­كند. تومور كیسه صفرا،‌ كبد را مورد تهاجم قرار داده و جریان صفرا را مسدود می­كند كه این امر منجر به بروز علائم گوناگونی می­گردد. علت بروز سرطان كیسه صفرا ناشناخته است. بیشتر مبتلایان به سرطان كیسه صفرا، سنگ كیسه صفرا را نیز دارند. با این وجود برای بیماران مبتلا به سنگ كیسه صفرا، خطر ابتلا به سرطان كیسه صفرا خیلی كم است.

 

علائم سرطان كیسه صفرا چیست؟

علائم سرطان كیسه صفرا شبیه به علائم سنگ كیسه صفرا می­ باشند كه عبارتند از:

* كاهش اشتها 

* كاهش وزن

* تهوع

* استفراغ

* احساس درد یا ناراحتی در قسمت بالایی طرف راست شكم

* یرقان (زردی رنگ پوست و سفیدی چشم­ها به علت صفرا)

* خارش پوست

 

چگونه سرطان كیسه صفرا درمان می­شود؟

اگر تومور محدود به لایه­ های كیسه صفرا باشد باید كیسه صفرا برداشته شود اما اگر تومور خیلی پیشرفته باشد، در طی جراحی كیسه صفرا و توده­های لنفاوی ناحیه همراه با قسمتی از كبد برداشته می­شود. عمل جراحی فرصتی را برای بهبودی فراهم نموده و نشانه­های ناشی از انسداد جریان صفرا از كبد به روده كوچك (درد، یرقان، خارش، كاهش اشتها) را تسكین می­دهد. رادیوتراپی (دوز بالایی از اشعه كه سلول­های سرطانی را نابود می­كند) و شیمی درمانی (داروهای ضد سرطان) معمولاً برای درمان سرطان كیسه صفرا استفاده  نمی­شوند.

 

مواردی كه می­توانند در محافظت از ابتلا فرد به سرطان مؤثر باشند:

  •  ترك سیگار: سیگار، دود سیگار و مصرف تنباكو و حشیش از علل بروز سرطان مری، گلو، دهان و ریه می­باشد. همچنین از افرادی كه سیگار می­كشند به دلیل مضرات دود سیگار اجتناب كنید. سیگار در شكل غیر مستقیم و نهفته و اثرات دود آن در افراد غیر سیگاری، علت مرگ صدها تن از مبتلایان به سرطان ریه در سراسر دنیا می­باشد. همچنین بین سیگار و بروز سرطان دهانه رحم در زنان ارتباط وجود دارد.
  •  در رژیم غذایی خود مصرف غذاهای پرچرب را محدود كنید، به خصوص چربی­ های حیوانی، مصرف غذاهای حاوی چربی­ های اشباع شده، خطر بروز سرطان روده، پروستات و پستان را افزایش می­دهد.
  •  میوه­ ها و سبزیجات تازه مصرف كنید. آنتی اكسیدان­های موجود در این غذاها، بدن را در برابر ابتلا به سرطان محافظت می­كنند. جهت كاهش خطر بروز سرطان، روزانه چهار تا پنج وعده میوه و سبزی در رژیم غذایی خود بگنجانید.
  •  از نظر جسمی فعال باشید. وزن ایده آل داشته باشید.
  •  از مصرف الكل پرهیز كرده و آن را به حداقل ممكن برسانید. مصرف زیاد الكل با سرطان­ های بینی، دهان، زبان، لوله گوارش و كبد در ارتباط است.
  •  از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب بپرهیزید. ملانوما نوعی سرطان پوست است كه معمولاً با قرار گرفتن در معرض نور آفتاب مرتبط است. هنگامی كه در معرض آفتاب قرار می­گیرید از كلاه و كرم­ های مخصوص استفاده نمایید.
  •  هنگام كار كردن و یا سر و كار داشتن با مواد شیمیایی سرطان زا، از وسایل حفاظتی مانند دستكش، لباس مخصوص و ماسك استفاده كنید. از دستورالعمل­هایی كه بر روی این مواد نوشته شده ­اند در حین استفاده آنها، پیروی كنید.
  •  از ویروس­ هایی كه از طریق آمیزش جنسی منتقل می­شوند خود را محافظت نمایید. برخی از این ویروس­ها مثل پاپیلوما ویروس (HIV) خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم و سرطان ­های روده ­ای را افزایش می­دهند. از سلامت جنسی همسر خود مطمئن باشید. در صورت احتمال وجود بیماری در هر كدام از زوجین، از كاندوم در هر بار نزدیكی استفاده نمایید.