
1401/08/16 09:25:31
سرطان پستان
سرطان پستان:
سرطان پستان يكي از شايعترين سرطانها در خانم در سراسر جهان ميباشد و دومين علت مرگ و مير ناشي از سرطان در خانمها ميباشد. اين بيماري ممكن است در آقايان نيز مشاهده شود (كمتر از يك درصد سرطان پستان در مردان روي ميدهد).
عوامل خطر در ابتلا به سرطان پستان كدامند؟
1. جنس (خانمها شايع است) و افزايش سن
2. سرطان قبلي سينه: احتمال گسترش سرطان در همان پستان يا پستان ديگر را افزايش مييابد.
3. تاريخچه خانوادگي: مبتلا بودن اقوام درجه يك خانواده (مادر، دختر و خواهر) به سرطان پستان احتمال ابتلاي فرد را دو برابر ميكند، ابتلاي دو نفر از اقوام درجه يك خانواده، ابتلاي فرد را 5 برابر ميكند.
4. قاعدگي زودرس (قبل از 12 سالگي)، عدم حاملگي، اولين زايمان بعد از 30 سالگي، يائسگي ديررس (بعد از 55 سالگي) و هورمون درماني، قرصهاي ضد بارداري خوراكي، درمان جايگزيني هورمون، سيگار كشيدن و رژيم پر چربي نيز از عوامل ضعيف موثراند.
5. ساير عوامل ممكن است شامل تماس با پرتوهاي يونيزه در نوجواني و جواني، چاقي، مصرف الكل (آبجو و مشروب)، رژيم غذايي پر چربي ميباشند.
علايم سرطان پستان چيست؟
سرطان پستان به صورت يك توده منفرد و يك طرفه اغلب در ربع فوقاني خارج پستان ظاهر ميشود. توده معمولاً بدون درد، غير حساس، سفت، بد شكل و غير متحرك بوده و توسط بيمار يا همسرش كشف ميشود. (در بعضي از زنان هيچ علامتي نداشته و هيچ تودهاي لمس نميشود، اما ماموگرافي غير طبيعي دارند)
2. در موارد پيشرفته ممكن است نوك سينه فرو رفته و پوست آن مثل پرتقال شده و كشيده ميشود و يا ترشحات غير عادي (خون آلود) از نوك پستان خارج ميشود.
سرطان پستان چگونه تشخيص داده ميشود؟
تشخيص بر اساس علايم و نشانههاي بيمار، معاينه پزشك، ماموگرافي، سونوگرافي، ام آر آي و نمونهبرداري با سوزن ميتواند انجام گيرد.
درمان سرطان سينه
درمان به صورت درمان جراحي (قسمتي و يا تمام پستان برداشته ميشود)، راديوتراپي، هورمون درماني و شيمي درماني انجام ميشود
پيشگيري از ابتلا به سرطان پستان:
1. حفظ تناسب اندام و رژيم غذايي سالم
2. ورزش مرتب و قاعده مند (حداقل چهار ساعت در هفته)
3. اگر از درمانهاي هورموني استفاده كرده و يا از قرصهاي پيشگيري از بارداري استفاده ميكنيد، با پزشكتان درباره اثرات آنها بر سرطان سينه مشورت نماييد.
4. نوزادان خود را با شير خودتان تغذيه نماييد.
5. اگر ميخواهيد بعد از سي سالگي بچهدار شويد، با پزشكتان درباره خطرات آن صحبت نماييد.
6. اگر سابقه خانوادگي و يا ژنتيكي ابتلا به اين بيماري را داريد، از داروهاي ضد استروژني يا ساير داروها كه ترشح استروژن را كاهش داده و يا كم ميكند و يا جراحيها پيشگيري كننده ميشود براي كاهش خطر ابتلا به اين نوع سرطان استفاده نمود.
7. انجام ماموگرافي منظم بعد از 40 سالگي سالانه انجام شود.
8. معاينه پستان توسط فرد ماهيانه انجام شود. انجام معاينه پستان توسط پزشك در سنين 40-20 سال هر 3 سال بعد از 40 سالگي ساليانه انجام شود.
مواردي كه ميتوانند در محافظت از ابتلا فرد به سرطان مؤثر باشند:
E ترك سيگار: سيگار، دود سيگار و مصرف تنباكو و حشيش از علل بروز سرطان مري، گلو، دهان و ريه ميباشد. همچنين از افرادي كه سيگار ميكشند به دليل مضرات دود سيگار اجتناب كنيد. سيگار در شكل غير مستقيم و نهفته و اثرات دود آن در افراد غير سيگاري، علت مرگ صدها تن از مبتلايان به سرطان ريه در سراسر دنيا ميباشد. همچنين بين سيگار و بروز سرطان دهانه رحم در زنان ارتباط وجود دارد.
E در رژيم غذايي خود مصرف غذاهاي پرچرب را محدود كنيد، به خصوص چربيهاي حيواني، مصرف غذاهاي حاوي چربيهاي اشباع شده، خطر بروز سرطان روده، پروستات و پستان را افزايش ميدهد.
E ميوهها و سبزيجات تازه مصرف كنيد. آنتي اكسيدانهاي موجود در اين غذاها، بدن را در برابر ابتلا به سرطان محافظت ميكنند. جهت كاهش خطر بروز سرطان، روزانه چهار تا پنج وعده ميوه و سبزي در رژيم غذايي خود بگنجانيد.
E از نظر جسمي فعال باشيد. وزن ايده آل داشته باشيد.
E از مصرف الكل پرهيز كرده و آن را به حداقل ممكن برسانيد. مصرف زياد الكل با سرطانهاي بيني، دهان، زبان، لوله گوارش و كبد در ارتباط است.
E از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب بپرهيزيد. ملانوما نوعي سرطان پوست است كه معمولاً با قرار گرفتن در معرض نور آفتاب مرتبط است. هنگامي كه در معرض آفتاب قرار ميگيريد از كلاه و كرمهاي مخصوص استفاده نماييد.
E هنگام كار كردن و يا سر و كار داشتن با مواد شيميايي سرطان زا، از وسايل حفاظتي مانند دستكش، لباس مخصوص و ماسك استفاده كنيد. از دستورالعملهايي كه بر روي اين مواد نوشته شدهاند در حين استفاده آنها، پيروي كنيد.
E از ويروسهايي كه از طريق آميزش جنسي منتقل ميشوند خود را محافظت نماييد. برخي از اين ويروسها مثل پاپيلوما ويروس (HIV) خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم و سرطانهاي رودهاي را افزايش ميدهند. از سلامت جنسي همسر خود مطمئن باشيد. در صورت احتمال وجود بيماري در هر كدام از زوجين، از كاندوم در هر بار نزديكي استفاده نماييد.
سطح زندگي خود را بهبود بخشيد و سالم زندگي كنيد. اگر ميخواهيد در روش زندگي خود تغييراتي به وجود آوريد شما قادر نخواهيد بود آن را به يكباره عوض كنيد. سعي كنيد تا رفتارهاي بهداشتي خود را ارتقا دهيد، در اين صورت به اهداف شيوه زندگي ايده آل خود، نزديك ميشويد. اگر اين موارد را به كار ببنديد به ميزان زيادي احتمال ابتلا به سرطان را كاهش ميدهيد.
در صورت شناسايي زودرس سرطان، درمان آن موفقيت آميزتر ميباشد. معاينات دورهاي سالانه انجام دهيد كه شامل آزمايشات غربالگري هم ميباشد. در مورد آزمايشات غربالگري كه براي سن شما پيشنهاد ميشود و متناسب با تاريخچه پزشكي خانوادگي شما هست از پزشك و يا كادر درماني سوال نماييد و آنها را انجام دهيد.