1401/08/16 09:23:49
سرطان پانكراس
انواع سرطان لوزالمعده (پانكراس):
سرطان پانكراس بر اساس اینكه كدام قسمت از لوزالمعده را تحت تأثیر قرار داده است دسته بندی میشود: بخشی كه تولید آنزیم های هضم كننده (برون ریز: اگزوكرین) را تولید میكند و بخشی كه انسولین و هورمون های دیگر (درون ریز: اندوكرین) را تولید میكند.
علائم سرطان پانكراس:
* یرقان: مانیكه سرطان لوزالمعده محل اتصای مجرای صفراوی به روده (مجرای صفراوی مشترك) را مسدود میكند، مواد تشكیل دهنده صفرا در خون جمع میشود. این مواد پوست و چشم را زرد میكند، وضعیتی به نام زردی یا یرقان را ایجاد میكنند كه باعث تیره شدن ادرار، روشن شدن رنگ مدفوع و خارش میشود.
* درد شكم: سرطان لوزالمعده میتواند یك درد طاقت فرسا در قسمت فوقانی شكم به سمت پشت را ایجاد كند. درد ممكنست كم و زیاد شود.
* كمر درد
* آروغ زدن: برخی از افراد مبتلا به سرطان لوزالمعده ممكنست احساس سیری زودرس با وعدههای غذایی یا تورم ناخوشایند در شكم داشته باشند.
* تهوع
* استفراغ
بروز علائم به موقعیت تومور بستگی دارد. بطور كلی، علائم سرطان سر پانكراس در مقایسه با تنه و انتهای پانكراس زودتر ظاهر میشود. در نظر داشته باشید كه داشتن هر یك از این علائم یا همه این علائم به این معنی نیست كه فرد، مبتلا به سرطان پانكراس باشد.
علائم مشاهده شده سرطان پانكراس در كل بدن:
همانطور كه سرطان رشد و گسترش مییابد، سرطان پانكراس بر كل بدن تاثیر میگذارد و میتواند این علائم را به همراه داشته باشد:
*كاهش وزن *كسالت *از دست دادن اشتها *افزایش قند خون
مواردی كه میتوانند در محافظت از ابتلا فرد به سرطان مؤثر باشند:
- ترك سیگار: سیگار، دود سیگار و مصرف تنباكو و حشیش از علل بروز سرطان مری، گلو، دهان و ریه میباشد. همچنین از افرادی كه سیگار میكشند به دلیل مضرات دود سیگار اجتناب كنید. سیگار در شكل غیر مستقیم و نهفته و اثرات دود آن در افراد غیر سیگاری، علت مرگ صدها تن از مبتلایان به سرطان ریه در سراسر دنیا میباشد. همچنین بین سیگار و بروز سرطان دهانه رحم در زنان ارتباط وجود دارد.
- در رژیم غذایی خود مصرف غذاهای پرچرب را محدود كنید، به خصوص چربی های حیوانی، مصرف غذاهای حاوی چربی های اشباع شده، خطر بروز سرطان روده، پروستات و پستان را افزایش میدهد.
- میوه ها و سبزیجات تازه مصرف كنید. آنتی اكسیدانهای موجود در این غذاها، بدن را در برابر ابتلا به سرطان محافظت میكنند. جهت كاهش خطر بروز سرطان، روزانه چهار تا پنج وعده میوه و سبزی در رژیم غذایی خود بگنجانید.
- از نظر جسمی فعال باشید. وزن ایده آل داشته باشید.
- از مصرف الكل پرهیز كرده و آن را به حداقل ممكن برسانید. مصرف زیاد الكل با سرطانهای بینی، دهان، زبان، لوله گوارش و كبد در ارتباط است.
- از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب بپرهیزید. ملانوما نوعی سرطان پوست است كه معمولاً با قرار گرفتن در معرض نور آفتاب مرتبط است. هنگامی كه در معرض آفتاب قرار میگیرید از كلاه و كرمهای مخصوص استفاده نمایید.
- هنگام كار كردن و یا سر و كار داشتن با مواد شیمیایی سرطان زا، از وسایل حفاظتی مانند دستكش، لباس مخصوص و ماسك استفاده كنید. از دستورالعملهایی كه بر روی این مواد نوشته شده اند در حین استفاده آنها، پیروی كنید.
- از ویروسهایی كه از طریق آمیزش جنسی منتقل میشوند خود را محافظت نمایید. برخی از این ویروسها مثل پاپیلوما ویروس (HIV) خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم و سرطانهای روده ای را افزایش میدهند. از سلامت جنسی همسر خود مطمئن باشید. در صورت احتمال وجود بیماری در هر كدام از زوجین، از كاندوم در هر بار نزدیكی استفاده نمایید.