FA | EN | AR | AZ
if (Model != null) {

1401/08/16 09:20:44

سرطان كبد

كبد عضوي شكمي واقع در بالا و راست شكم با وزن حدود 1/5 كيلوگرم مي­باشد. اين عضو نقش به سزايي در تعادل متابوليسم بدن ايفا مي­كند

علايم سرطان كبد:

متاسفانه، تا مراحل پيشرفته، اغلب بيماري خود را نشان نمي­دهد، با اين وجود به محض مشاهده علايم زير، به پزشك متخصص مراجعه نماييد:

از دست دادن بي دليل وزن.  * نداشتن اشتها.  * احساس سنگيني زياد، حتي بعد از مصرف   وعده­هاي كوچك.

تهوع و استفراغ.  * يك كبد بزرگ شده (كه بصورت توده، زير دنده­هاي سمت راست احساس مي­شود).

يك طحال بزرگ (كه در زير دنده­هاي چپ، مثل يك توده احساس مي­شود).

*احساس درد در شكم و يا نزديك كتف راست.    *بادكردگي شكم و يا تجمع مايعات در حفره شكم.

زردي پوست و سفيدي چشم.      * خارش.

برخي علائم ديگر مانند تب، رگ­هاي برآمده پوست شكم، خونريزي و يا كبودي غير عادي پوست هم مي­توانند نشانه­هايي از بروز سرطان كبد باشند. ممكنست كساني كه هپاتيت مزمن، و يا سيروز دارند، احساس بدتري نسبت به معمول خود داشته باشند، و يا نتايج آزمايشات آنان، مثل  »آلفافيتوپروتئين« تغيير كرده باشد. بعضي از تومورهاي كبدي، هورمون­هايي مي­سازند كه بر ديگر اندام­ها تاثير سوء دارند، مثل:

¨ هايپر كلسمي (افزايش ميزان كلسيوم در خون): باعث تهوع، گيجي و منگي، ضعف، يبوست و مشكلات ماهيچه­اي مي­شود، و يا هايپوگليسمي (افت سطح قند خون): كه موجب خستگي شديد و يا غش مي­شود.

¨ ژنيوكوماستي (بزرگ شدن پستان­ها در آقايان)

¨ كوچك شدن بيضه­ها در مردان (به علت ترشح هورمون از تومورهاي سرطاني)

¨ اريتروسيتوز (افزايش گلبول­هاي قرمز خون): باعث مي­شود فرد »سرخ و برافروخته« به نظر بيايد.

البته، برخي از اين علائم، در ديگر بيماري­ها هم وجود دارند (مثلاً، ساير مسائل و اختلالات كبدي)، بهتر است در صورت مشاهده اين نشانه، به پزشك متخصص رجوع نكيد  تا پس از تشخيص درمان مناسب آغاز گردد.

مواردي كه مي­توانند در محافظت از ابتلا فرد به سرطان مؤثر باشند:

E ترك سيگار: سيگار، دود سيگار و مصرف تنباكو و حشيش از علل بروز سرطان مري، گلو، دهان و ريه مي­باشد. همچنين از افرادي كه سيگار مي­كشند به دليل مضرات دود سيگار اجتناب كنيد. سيگار در شكل غير مستقيم و نهفته و اثرات دود آن در افراد غير سيگاري، علت مرگ صدها تن از مبتلايان به سرطان ريه در سراسر دنيا مي­باشد. همچنين بين سيگار و بروز سرطان دهانه رحم در زنان ارتباط وجود دارد.

E در رژيم غذايي خود مصرف غذاهاي پرچرب را محدود كنيد، به خصوص چربي­هاي حيواني، مصرف غذاهاي حاوي چربي­هاي اشباع شده، خطر بروز سرطان روده، پروستات و پستان را افزايش مي­دهد.

E ميوه­ها و سبزيجات تازه مصرف كنيد. آنتي اكسيدان­هاي موجود در اين غذاها، بدن را در برابر ابتلا به سرطان محافظت مي­كنند. جهت كاهش خطر بروز سرطان، روزانه چهار تا پنج وعده ميوه و سبزي در رژيم غذايي خود بگنجانيد.

E از نظر جسمي فعال باشيد. وزن ايده آل داشته باشيد.

E از مصرف الكل پرهيز كرده و آن را به حداقل ممكن برسانيد. مصرف زياد الكل با سرطان­هاي بيني، دهان، زبان، لوله گوارش و كبد در ارتباط است.

E از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب بپرهيزيد. ملانوما نوعي سرطان پوست است كه معمولاً با قرار گرفتن در معرض نور آفتاب مرتبط است. هنگامي كه در معرض آفتاب قرار مي­گيريد از كلاه و كرم­هاي مخصوص استفاده نماييد.

E هنگام كار كردن و يا سر و كار داشتن با مواد شيميايي سرطان زا، از وسايل حفاظتي مانند دستكش، لباس مخصوص و ماسك استفاده كنيد. از   دستورالعمل­هايي كه بر روي اين مواد نوشته شده­اند در حين استفاده آنها، پيروي كنيد.

 E از ويروس­هايي كه از طريق آميزش جنسي منتقل مي­شوند خود را محافظت نماييد. برخي از اين ويروس­ها مثل پاپيلوما ويروس (HIV) خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم و سرطان­هاي روده­اي را افزايش مي­دهند. از سلامت جنسي همسر خود مطمئن باشيد. در صورت احتمال وجود بيماري در هر كدام از زوجين، از كاندوم در هر بار نزديكي استفاده نماييد.