1401/08/16 09:20:44
سرطان كبد
كبد عضوی شكمی واقع در بالا و راست شكم با وزن حدود 1/5 كیلوگرم میباشد. این عضو نقش به سزایی در تعادل متابولیسم بدن ایفا میكند.
علائم سرطان كبد:
متاسفانه، تا مراحل پیشرفته، اغلب بیماری خود را نشان نمیدهد، با این وجود به محض مشاهده علایم زیر، به پزشك متخصص مراجعه نمایید:
* از دست دادن بی دلیل وزن * نداشتن اشتها * احساس سنگینی زیاد، حتی بعد از مصرف وعده های كوچك * تهوع و استفراغ * یك كبد بزرگ شده (كه بصورت توده، زیر دنده های سمت راست احساس میشود) * یك طحال بزرگ (كه در زیر دنده های چپ، مثل یك توده احساس میشود) *احساس درد در شكم و یا نزدیك كتف راست *بادكردگی شكم و یا تجمع مایعات در حفره شكم * زردی پوست و سفیدی چشم * خارش
برخی علائم دیگر مانند تب، رگ های برآمده پوست شكم، خونریزی و یا كبودی غیر عادی پوست هم میتوانند نشانه هایی از بروز سرطان كبد باشند. ممكن است كسانی كه هپاتیت مزمن، و یا سیروز دارند، احساس بدتری نسبت به معمول خود داشته باشند، و یا نتایج آزمایشات آنان، مثل »آلفافیتوپروتئین« تغییر كرده باشد. بعضی از تومورهای كبدی، هورمون هایی میسازند كه بر دیگر اندام ها تاثیر سوء دارند، مثل:
- هایپر كلسمی (افزایش میزان كلسیوم در خون): باعث تهوع، گیجی و منگی، ضعف، یبوست و مشكلات ماهیچه ای میشود، و یا هایپوگلیسمی (افت سطح قند خون): كه موجب خستگی شدید و یا غش میشود.
- ژنیوكوماستی (بزرگ شدن پستانها در آقایان)
- كوچك شدن بیضه ها در مردان (به علت ترشح هورمون از تومورهای سرطانی)
- اریتروسیتوز (افزایش گلبول های قرمز خون): باعث میشود فرد »سرخ و برافروخته« به نظر بیاید.
البته، برخی از این علائم، در دیگر بیماریها هم وجود دارند (مثلاً، سایر مسائل و اختلالات كبدی)، بهتر است در صورت مشاهده این نشانه، به پزشك متخصص رجوع كنید تا پس از تشخیص درمان مناسب آغاز گردد.
مواردی كه میتوانند در محافظت از ابتلا فرد به سرطان مؤثر باشند:
* ترك سیگار: سیگار، دود سیگار و مصرف تنباكو و حشیش از علل بروز سرطان مری، گلو، دهان و ریه میباشد. همچنین از افرادی كه سیگار میكشند به دلیل مضرات دود سیگار اجتناب كنید. سیگار در شكل غیر مستقیم و نهفته و اثرات دود آن در افراد غیر سیگاری، علت مرگ صدها تن از مبتلایان به سرطان ریه در سراسر دنیا میباشد. همچنین بین سیگار و بروز سرطان دهانه رحم در زنان ارتباط وجود دارد.
* در رژیم غذایی خود مصرف غذاهای پرچرب را محدود كنید، به خصوص چربیهای حیوانی، مصرف غذاهای حاوی چربی های اشباع شده، خطر بروز سرطان روده، پروستات و پستان را افزایش میدهد.
* میوه ها و سبزیجات تازه مصرف كنید. آنتی اكسیدان های موجود در این غذاها، بدن را در برابر ابتلا به سرطان محافظت میكنند. جهت كاهش خطر بروز سرطان، روزانه چهار تا پنج وعده میوه و سبزی در رژیم غذایی خود بگنجانید.
* از نظر جسمی فعال باشید. وزن ایده آل داشته باشید.
* از مصرف الكل پرهیز كرده و آن را به حداقل ممكن برسانید. مصرف زیاد الكل با سرطان های بینی، دهان، زبان، لوله گوارش و كبد در ارتباط است.
* از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب بپرهیزید. ملانوما نوعی سرطان پوست است كه معمولاً با قرار گرفتن در معرض نور آفتاب مرتبط است. هنگامی كه در معرض آفتاب قرار میگیرید از كلاه و كرم های مخصوص استفاده نمایید.
* هنگام كار كردن و یا سر و كار داشتن با مواد شیمیایی سرطان زا، از وسایل حفاظتی مانند دستكش، لباس مخصوص و ماسك استفاده كنید. از دستورالعمل هایی كه بر روی این مواد نوشته شده اند در حین استفاده آنها، پیروی كنید.
* از ویروس هایی كه از طریق آمیزش جنسی منتقل میشوند خود را محافظت نمایید. برخی از این ویروس ها مثل پاپیلوما ویروس (HPV) خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم و سرطانهای روده ای را افزایش میدهند. از سلامت جنسی همسر خود مطمئن باشید. در صورت احتمال وجود بیماری در هر كدام از زوجین، از كاندوم در هر بار نزدیكی استفاده نمایید.