1401/08/09 11:11:47
درد قفسه سینه
البته درد قفسه سینه بیماری نیست، بلكه صرفاً یك علامت هشداردهنده محسوب میشود كه ممكن است ناشی از دردهای عصبی در اثر التهاب اعصاب بین دندهای باشد یا این كه از بعضی بیماریهای ویروسی مثل زونا ناشی شود. جالب آنكه در گذشته درد ناشی از التهاب اعصاب بین دنده ای و عوارض ناشی از آن، قولنج تلقی میشده كه با خوددرمانی از طریق مصرف مسكن به طور موقت تسكین پیدا میكرده است. غافل از اینكه درد قفسه میتواند به دردی بسیار جدی و شدید و حتی مرگ تبدیل شود. بیشترین علل درد قفسه سینه از نظر پزشكان داخلی بیماریهای قلبی، ریوی است. در بیماریهای قلبی انواع بیماری هایی كه به هر شكل بتوانند موجب نرسیدن اكسیژن یا ناتوانی خونرسانی به قلب بشوند، درد آنژین یا درد قفسه صدری به وجود میآورد. حتی در بیماری های ریوی نیز اگر اختلال در حركات تنفسی و اكسیژن رسانی به قلب مطرح باشد، در آن صورت نیز ممكن است درد قفسه صدری ایجاد شود. نوع دیگری از درد قفسه صدری یا قفسه سینه ناشی از بیماری های گوارشی، بویژه ریفلاكس با علامت سوزش پشت جناغ است كه مشخصات خاص خود را دارد. به بیان دیگر، هر كدام از سه دلیل ذكر شده با علامت تفكیكی خاصی از همدیگر قابل تمایز هستند.
مقابله با دردهای قلبی قفسه سینه
اگر درد قفسه سینه بیمار با زمینه ریوی یا قلبی باشد با مصرف آسپرین یا داروهای زیرزبانی، بلافاصله در مراحل اولیه بروز درد، قابل پیشگیری و درمان است. تشخیص مقدماتی دردهای قفسه سینه از نوع قلبی و ریوی در مراحل اولیه ممكن است. به این ترتیب بیمار به واحد درمانی تخصصی برای تشخیص قطعی و تمهیدات درمانی خاص ارجاع میشود. در چنین شرایطی چاق نبودن بیمار و نیز نحوه خوابیدن وی، یعنی اینكه زاویه دار و یكطرفه بخوابد در بهبودی علائم نسبی درد قفسه سینه مؤثر است. به بیان دیگر در صورت كاهش درد در چنین شرایطی باید به ریفلاكس ظنین بود.
راه های تسكین درد قفسه سینه
مهمترین اصل برای كاهش درد قفسه سینه چه قلبی، ریوی یا گوارشی آن است كه بیمار در استراحت كامل به سر برده و از هر نوع تلاش و حركت بیمورد و اضافی پرهیز كند. همچنین باید بیمار را به آرامش كامل تشویق كرد، چرا كه استرس، هیجان و هر نوع اضطراب، ترس و خشم میتواند موجب تشدید بیماری شود. حتی اگر لازم باشد از داروی آرامبخش با مقدار مناسب نیز میتوان به طور مقطعی و موقت استفاده كرد.
گاهی بیمار با بیماری های حاشیه ای مثل دل درد ناشی از سوراخ شدن زخم اثنی عشر، كیسه صفرای ملتهب یا فتق هایی كه به ریفلاكس منجر میشود، مبتلا به درد قفسه سینه میشود. در چنین شرایطی با توجه به سابقه پزشكی بیمار و شرح حال وی و نیز بررسی عواملی كه به بروز سنگ كیسه صفرا و زخم اثنی عشر كمك میكند، تشخیص درست و قطعی عامل اصلی درد قفسه سینه ممكن میشود. البته در مواردی نیز دردهای عصبی، دردهای موضعی در قفسه سینه ایجاد میكند. همچنین بیمارانی كه سابقه بیماری قند، فشار خون و بیماری كلیوی دارند نیز طی مدت طولانی به سوزش پشت جناغ و قفسه سینه مبتلا میشوند. از علل دیگر دردهای قفسة سینه تومورهای ریه میباشد. تومورهای مری و نیز ضربه هایی كه به پارگی و آسیب بافت ریه و عروق ریوی منجر میشود نیز باعث درد قفسة سینه میشود.
البته در برخی موارد، جراحی های بزرگ و طولانی نیز در بروز درد قفسه سینه مؤثر است كه حتی ممكن است ناشی از آمبولی ریوی ـ قلبی و انفاركتوس قلبی باشد. خوشبختانه بروز چنین اتفاقاتی در زمانی است كه بیماران مقیم بیمارستان هستند و معمولاً برای كنترل وضع بیمار مدیریت درمانی در دسترس است.