
1401/08/09 11:10:17
درد شكم
علل ايجاد درد شكم
بر اساس سن و جنسيت بيمار، سابقه بيماريهاي قبلي و داروهايي كه مصرف ميكند و همچنين بر اساس ماهيت درد، شدت، مدت و ساير موارد علل مختلف براي درد شكم مطرح ميشود. در اين بين درصد قابل توجهي از وارد درد شكم ممكن است در نهايت بدون تشخيص بهبود يابد اما از آنجا كه بعضي از علل درد شكم ميتواند ناشي از علل خطرناك و كشنده باشد لازم است كه بيماران حتماً در مواردي كه احتمال خطر مطرح است به سرعت با پزشك مشورت كنند.
علايم هشدار در بيمار مبتلا به درد شكم
- درد شديد با شروع ناگهاني
- دردي كه به قفسه سينه انتشار دارد.
- دردي كه به تدريج در حال افزايش است و حتي با مصرف مسكن هم بهبود نمييابد.
- دردي كه با تهوع و استفراغ و يا اشكال در دفع ادرار و مدفوع همراه باشد.
- درد شكم در بيماران با سابقه بيماري قلبي يا مصرف داروهاي قلبي
- درد شكم همراه با فشار خون بالا
- درد شكم در بيماراني كه سابقه جراحي شكم دارند.
- درد شكم همراه با خونريزي گوارشي كه ميتواند به صورت دفع خون روشن يا استفراغ يا با مدفوع يا دفع خون مانده تيره به صورت تكههاي قهوهاي رنگ در استفراغ يا مدفوع سياه و شل باشد.
- درد شكم در دو انتهاي طيف سني كودكان و بيماران مسن
- درد شكم در بيماران مبتلا به بيماريهاي جسمي صعب العلاج مانند نارسايي كليه، نارسايي كبدي، ورم مزمن پانكراس، ديابت و فشار خون
- درد شكم در بيماراني كه داروهاي رقيق كننده خون و يا داروهاي تضعيف كننده ايمني و ...
اقدامات حمايتي
علاوه بر اينكه بيماران ميبايست براي رسيدن به تشخيص و درمان مناسب در زمان بستري تحت اقدامات تشخيصي و درماني قرار گيرند ممكن است لازم باشد پس از ترخيص نيز اين اقدامات ادامه يابد.
به همين منظور تكميل مراحل تشخيص و درمان پس از ترخيص از بيمارستان براي درمان مناسب و جلوگيري از تكرار درد ضروري است.
در مواردي كه علل خطرناك مطرح نيست و علايم هشدار وجود ندارد براي كاهش درد و ناراحتي استفاده از رژيم غذايي منظم مؤثر بوده و در مواردي كه اسهال وجود دارد مصرف زياد مايعات براي جبران حجم از دست رفته بدن به ويژه در اطفال و سالمندان اهميت دارد.
براي كاهش ميزان تهوع كم كردن حجم مايعات و غذا عدم استفاده از مواد غذايي تشديد كننده نفخ مانند حبوبات و تشديد كننده تهوع مانند چاي ـ قهوه ـ كاكائو و غذاي چرب مناسب بوده و پرهيز از سيگار نقش به سزايي در بهبودي دارد.